Home » Coaching Blog » De vragen die goede coaches stellen
Coaching Blog

De vragen die goede coaches stellen2 min read

Coaching wordt bij uitstek gekenmerkt door het stellen van vragen.

Het stellen van de juiste coachingvragen, betekent het verschil tussen een eenzijdige ondervraging en een dynamische leersessie.

Van een ondervraging naar een dynamische leersessie

Met de juiste coachingvragen kan iemand een stap terug doen en zichzelf onderzoeken. Met de juiste vraag kan een coach jou acties in een ander perspectief laten zien. Of kun jezelf nieuwe oplossingen vinden voor een hardnekkig probleem. Door goede vragen te stellen, leert een coach jou om jezelf te bevragen. Zodat wanneer zich bepaald gedrag voordoet, jij jezelf kunt betrappen en in het moment je actie kunt veranderen.

Een goede coach stelt open vragen. Dit doet de coach om de gecoachte ruimte te geven voor reflectie en goed te kunnen antwoorden. Open vragen beginnen met “wat”, “hoe”, “wie”, “waar” en “wanneer”. Een goede coach gaat niet een lijstje met vragen af. Een coach zal zijn intuïtie en interesse gebruiken om vervolgvragen te bedenken. Een goede coach is dus oprecht geïnteresseerd naar je beweegredenen en zal je antwoorden niet veroordelen. Oprechte interesse en een niet veroordelende houding zijn dus 2 punten waarop je direct een goede coach herkent. Hierin kun je het beste je onderbuik gevoel voor gebruiken.

Vragen die je denken veranderen

Een goede coach leert jou om door middel van vragen je aan het denken te zetten. Dus wanneer jij bijvoorbeeld een conflict met een collega omschrijft, dat de coach je vraagt: “Wat denk je dat er in zijn wereld omgaat, dat tot dit gedrag heeft geleid?”, “Wat heeft het bedrijf van jullie twee nodig?” en “wat wil je van deze persoon zien om een betere relatie met hem te krijgen”?

Wanneer jij gefrustreerd bent over je eigen persoonlijke ontwikkeling, zal een goede coach antwoorden “Je moest door heel veel leercurven komen in je carrière. Wat was je laatste belangrijkste succes? Een goede coach herkent jou verhaal maar zal jou vragen om jouw denken te veranderen. Dit is één van de belangrijkste manieren waarop goede vragen jou nieuwe mogelijkheden kunnen bieden. Nadat de coach door middel van open vragen een dialoog heeft geopend en de coach jou probleem door jouw ogen heeft gezien, zal de coach zijn of haar perspectief met je delen. En zelfs dat begint met een vraag, namelijk: “Sta je er voor open als ik met je deel hoe ik de situatie zie?” “Zou ik je een ander perspectief of andere benadering mogen bieden?”

De vragen die goede coaches stellen2 min read
8 (80%) 5 votes

Over de Auteur

Eva Van Elschot

Eva werkt voor een HR onderzoeksbedrijf en heeft journalistiek gestudeerd in Zwolle.

Vragen? Plaats je reactie!

Plaats een reactie