Home » Coaching Blog » Deze coach gaf het beste levensadvies aan jong kind
Coaching Blog

Deze coach gaf het beste levensadvies aan jong kind8 min read

Dit is hoe de oude coach antwoordde toen een kleinkind hem op zijn sterfbed vroeg of hij nog levensadviezen voor hem had:

“Jij bent goed genoeg. De meeste mensen zijn bang om dingen te doen, omdat ze bang zijn dat ze niet goed genoeg zijn, bang dat ze zullen falen. Maar je bent goed genoeg – leer dat en je zult niet bang zijn voor nieuwe dingen, niet bang zijn om te falen, geen goedkeuring van anderen nodig hebben. Je wordt vooraf goedgekeurd – door jezelf.”

Begin de dag als een kampioen

Het advies van de oude coach mag ik zelf ook vaker ter harte nemen. Ik ben vaak te streng voor mezelf. Adviezen zoals deze heb ik op een stuk papier gezet, zodat ik mezelf iedere ochtend eraan herinner om de adviezen gedurende de dag toe te passen. Veel coaches noemen dit priming. Priming betekent voorbereiden. Door jezelf in de ochtend in een krachtige mentale staat brengen. Zoals atleten en succesvolle mensen ook doen ter voorbereiding van een wedstrijd of belangrijke uitdaging. Dus jezelf met sterke overtuigingen toe te spreken kun je de uitdagingen en problemen van het leven recht in de ogen aan kijken. Door priming breng je jouw gemoedstoestand op het hoogste niveau en voel je extra gemotiveerd om problemen te overwinnen en er een mooie dag van te maken.

7 adviezen die jou extra motiveren

1. Wees dankbaar voor wat je al hebt

Het leven kan soms erg gejaagd zijn. En voor je het weet is het over. Probeer af en toe stil te staan bij alle mooie zaken in je leven en toon waardering voor wat je al hebt. Een goed leven is een leven van dankbaarheid. Om dit advies toe te passen schrijf ik altijd op een blocnote de kleine dingen op waar ik dankbaar voor ben. Ik denk dan aan mijn relaties, kansen, mooie momenten en simpele dingen. Dat kan soms iets heel kleins zijn zoals het mooie weer, je lieve partner, of zelfs de postbode die een pakketje op tijd aan je heeft geleverd. Alles verdient, dankbaarheid.

2. Iedere dag een paar positieve affirmaties.

Positieve affirmaties zijn uitspraken die herhaald worden om jezelf moed in te spreken. Positieve affirmaties helpen jou om ingesleten overtuigingen of denkpatronen te doorbreken. Sinds dat we een klein kind waren, hebben we bepaalde overtuigingen meegekregen. Sommige overtuigingen zijn positief, maar soms zijn de overtuigen ook negatief. Zoals bijvoorbeeld: “Ik ben niet goed genoeg”. Als je dat iedere dag tegen jezelf zegt, ga je er ook in geloven. Iedere dag beginnen met positieve affirmaties, doorbreekt negatieve overtuigingen en helpt je om succesvol zijn. Je begint de affirmatie te geloven en vaak trek je het geen wat je vaak denkt aan. Onder het motto “alles wat je aandacht geeft groeit”. Het geheim van gelukkig zijn is misschien wel geloven dat je al bent …

Kortom wees lief voor jezelf. Wees niet te streng voor jezelf. Omarm de dingen waar je minder goed in bent. Die horen ook bij jou. Je bent menselijk en niets menselijks is jou vreemd. De volgende affirmaties helpen jou om in je kracht te staan en met moed iedere situatie in te stappen:

Voorbeelden van positieve affirmaties

 • Ik ben moedig en kom voor mezelf op.
 • Ik ben de architect van mijn leven, ik bepaal hoe het eruit ziet.
 • Ik ben krachtig en onverwoestbaar.
 • Ik bruis van energie en zit vol van vreugde.
 • Ik straal schoonheid, charme en gratie uit.
 • Ik ben superieur aan negatieve gedachten en slechte acties.
 • Ik heb eindeloze talenten gekregen die ik vandaag ga gebruiken.
 • Ik houd van mezelf en zorg goed voor mezelf.
 • Ik ben precies goed zoals ik ben.
 • Ik ben groter dan mijn angsten.
 • Ik zie mogelijkheden.
 • Mijn leven is nog maar net begonnen.
 • Ik ben rustig, ontspannen en geduldig.
 • Ik verdien liefde en geluk.
 • Ik heb de kracht om het beste uit mezelf te halen.
 • Ik sta open voor liefde.
 • Ik houd van mijn leven.
 • Als iets niet bij mij past laat ik het los.
 • Ik leef in het nu. Het hier en nu.
 • Ik lach veel en ik ben vol energie.
 • Ik ben wie ik ben en ik kan alles bereiken wat ik wil.

3. Focus: maak van iedere dag een meesterstuk

Leef de dag alsof het je laatste is.  Zorg dat de dag een meesterstuk is en dat je iedere dag beter maakt als de dag ervoor. Geniet van het leven, alsof iedere dag je laatste is. Wat zou je doen als je niet lang meer te leven hebt? Staan er in je levensplan een aantal gebieden zoals vrienden en familie die je extra aandacht en tijd wilt geven? Zijn er nog bepaalde doelen die je wilt behalen? Schrijf die doelen en waarden iedere dag op. Zodat je jezelf herinnert om vooral met het allerbelangrijkste bezig te zijn. Wees de beste versie van jezelf en beleef je mooiste dag. Je wilt je laatste dagen op aarde geen tijd besteden aan futiliteiten. Besteed dus zo min mogelijk tijd en aandacht aan zaken waar je geen invloed op hebt, of die niet belangrijk voor je zijn. De dood is een krachtige deadline. Stelt niet uit tot morgen, wat je vandaag nog kunt doen. Het kan best vandaag al je laatste dag zijn.

4. Met moeilijke keuzes krijg je een gemakkelijk leven.

Als je een gigantisch billboard kan hebben, wat zou er dan op staan en waarom?

Hard choices, easy life.
Easy choices, hard life.

Een moeilijke keuze betekent dat je nooit stopt en dat je hersenen iedere keer nieuwe oplossingen moeten vinden en niet in oude oplossingen zoekt. Daarom maken moeilijke keuzes maken ons wijzer, slimmer, sterker, rijker. Gemakkelijke keuzes keren onze vooruitgang om en richten onze energie op comfort of entertainment. Vraag je in elk moeilijk moment af wat een moeilijke keuze is en wat een gemakkelijke keuze is en je zult meteen weten wat juist is. Zelfs als dat in het begin oncomfortabel voelt. Confronteer dus ook iedere ochtend je angsten. Hoe meer je jouw “denkbeeldige” angsten confronteert, hoe krachtiger je wordt. Angst is een acroniem voor: “Automatische Negatieve Gedachten Systematisch Toelaten”. Voor veel zaken moet je jouw angsten in de ogen aankijken. Daar zijn moeilijke beslissingen nodig. Als je het leven wilt leiden wat je voor ogen hebt, moet je veel moeilijke beslissingen nemen. Veel mensen zien beslissingen als opties of extra wensen. Maar succesvolle mensen weten, dat een harde moeilijke beslissing de sleutel is tot succes.

5. Begin gewoon. Just do it.

Het geluk is met de stoutmoedige. Het universum beloont mensen die hun nek uit steken en dingen doen. Je wordt beloont als je uit je comfortzone gaat. Een vriendin van me schreef laatst in een bericht “een schip staat veilig in de haven, maar daar zijn schepen niet voor gemaakt”. Wees dus niet het prachtige schip in de veilige haven. Of de mooie vogel in de prachtige kooi. Probeer gewoon dingen te doen, voor elkaar te krijgen. Want wie niets riskeert, kan ook niets winnen. De enige mens die nooit een fout maakt, is degene die nooit wat doet. Als je bang bent om te verliezen, zul je nooit winnen. Dus een belangrijk advies in het stellen van doelen is de eerste stap zetten om het doel te bereiken. Ga het gewoon doen! Na stap 1 komt stap 2 en zo verder. Niet uitstellen: nu doen! Ga vooral doen, blijf in de actie modus en blijf niet hangen in het wikken en wegen en het zoeken naar de ideale situatie. Als je echt zeker bent van je doelen, zorg dan dat je niet opgeeft. Succesvolle mensen maken meer fouten dan niet-succesvolle mensen. Er is veel inspanning nodig om iets bereiken, vaak gaat het verkeerd. Maar echt succesvolle mensen gaan weer verder waar ze gebleven waren. Echt belangrijke doelen vragen volharding. “Get in the line, and stay in the line”. Stop niet na een tegenslag, je komt dan weer onderaan de berg terecht die je wilt bewandelen, het succes ligt immers op de top… en daar wil ik naar toe.

6. Trek je eigen plan.

Laat je niet van je koers brengen. Laat je niet leiden door de ogen van anderen. Leef je eigen leven. Geloof in jezelf en houd vast aan je plan, maar blijf onderweg altijd flexibel genoeg om het plan nog te kunnen aanpassen. Doe wat je leuk vindt en schrijf je eigen levensverhaal. Gebruik passie als je brandstof. Want iets wat je met passie doet, houd je langer vol. Stap uit je comfortzone, focus op je doelen die je wilt bereiken en laat je niet afleiden, want dan moet je steeds weer opnieuw beginnen. Als je je plan iedere dag uitvoert en je richt op je doelen, is er geen tijd meer voor het maken van zorgen. Dan slaap je ’s nachts diep. Iedere dag aan je doelen werken zorgt ook voor zelfvertrouwen, je komt iedere keer dichter bij het resultaat.

7. En vergeet niet: geluk ontstaat als we voor anderen werken.

Als we voor anderen werken bestaan er alleen taken. Als we voor ons eigen geluk werken ontstaat er vaak drama en ellende. Als we ons inzetten voor anderen zullen we altijd beloont worden. Daar hoef je geen zorgen over te maken. Ik ben ervan overtuigd dat je aantrekt wat je uitstraalt en aan de wereld geeft. Zelfs iets kleins als een glimlach, opent mogelijkheden. Succes en geluk krijg je automatisch als je jouw talenten ten dienste stelt van anderen. Dat is een vrije vertaling van Dr. Victor Frankl zijn boodschap uit ‘De zin van het bestaan’.

Bronnen:

 1. Frankl, Viktor (1959). Man’s Search for MeaningISBN9780807014295.
 2. Anthony Robbins,(2019). Artikel over priming.

Wat is het beste advies dat jij ooit hebt gekregen?

En heb je er ook iets mee gedaan? Ik zou het leuk vinden om van je te horen. Welke adviezen probeer jij iedere dag toe te passen? Zet ze hieronder in de reacties!

Deze coach gaf het beste levensadvies aan jong kind8 min read
9.1 (91.43%) 35 votes

Over de Auteur

Eva Van Elschot

Eva werkt voor een HR onderzoeksbedrijf en heeft journalistiek gestudeerd in Zwolle.

2 reacties

Plaats een reactie

 • Leuk blog! Ik start iedere ochtend met een aantal van deze quotes, om mezelf in een extra krachtige staat te krijgen.
  Helemaal niet raar om jezelf af en toe op te peppen. We praten voortduren tegen onszelf, laten we het dan voor goed doen 🙂

 • Ik vraag me iedere ochtend af: “Hoe kan ik vandaag zoveel mogelijk wezens gelukkig maken op zo’n lang mogelijk toekomst”. Dit is volgens mij wat echte helden zich af vragen. Dat geeft me veel kracht en moed.