Home » Coaching Blog » Hoe je een levensplan in 5 simpele stappen maakt
Coaching Blog

Hoe je een levensplan in 5 simpele stappen maakt18 min read

Je tijd op deze prachtige planeet is kort.

Je hebt geen tijd te verspillen.

Je wilt je energie steken in zaken die belangrijk voor je zijn.

Het kan zijn dat je op de verkeerde weg zit. Het is dan goed om een een stapje terug te nemen. Er is niets treuriger dan na jaren hard werken, erachter komen dat je het verkeerde leven hebt geleefd.

In dit artikel vertel ik je hoe ik zelf een levensplan mij helpt om op het belangrijkste te richten en op koers te blijven.

Wat is een levensplan?

Een levensplan is in de meest eenvoudige vorm een papier waarop je jouw belangrijkste prioriteiten op ieder moment kunt lezen. Een levensplan is helemaal handig voor als je in de stress schiet en het gevoel hebt helemaal ontspoord te zijn. Een levensplan helpt jouw koers te houden en jouw tijd en energie te richten op alle belangrijke en positieve zaken in je leven. Het is trouwens een levend document. Je past het regelmatig aan. Een levensplan kan net zo veranderen en groeien als jezelf. Soms bespreek ik mijn levensplan met vrienden of met een coach. Dan stel ik hen vragen of vraag ik input.

Waarom je een levensplan nodig hebt

Ben je echt gelukkig? Ben je dankbaar voor het leven dat je hebt? Vind je jouw baan leuk? Voel jij je goed? Leer je genoeg? Niemand anders hoeft het te weten. Wees eerlijk. De reden waarom ik die vragen stel is simpel. Als je op 1 van die vragen “nee” antwoordde, moet je jouw strategie aanpassen! Ik ken eerlijk gezegd maar weinig mensen die een plan voor hun leven hebben. De meeste mensen zijn passieve toeschouwers en laten hun leven over aan de omstandigheden. Veel mensen zouden profijt kunnen hebben van een levensstrategie.

Wist je dat Richard Branson zijn levensplan op de achterkant van een envelop schrijft?

Richard Branson schrijft vaak zijn levensplannen op de achterkant van een envelop. Hij maakt twee kolommen. In de linkerkant schrijft hij alle dingen op die goed gaan en waar hij echt van geniet en betekenis en voldoening uithaalt. In de andere kolom schrijft hij zaken op die hem dwars zitten of wil veranderen. Vervolgens gaat hij met dat overzicht met mensen praten om een uitweg te vinden. Dus zo moeilijk hoeft het niet te zijn.

Hoe maak je een levensplan?

Een levensplan klinkt wel heftig. Maar dat is het echt niet. Een levensplan hoeft helemaal geen moeilijk of langdurig proces te zijn. Je kunt in een uur al op papier krijgen wat je het allerbelangrijkste vind in je leven. Je moet jezelf af en toe de tijd geven om na te denken wat je uit je leven wilt halen. Ik ben een voorstander van eenvoudige levensplannen. Houd het simpel en wees eerlijk tegen jezelf. Een levensplan is eigenlijk gewoon bedoeld als een samenvatting van jouw belangrijkste levensgebieden en rollen, waarom ze belangrijk zijn, wat je wilt verbeteren en hoe jouw leven erin de toekomst uit zal zien.

Stap 1: bepaal de belangrijkste rollen

Waar de focus gaat, stroomt energie. Focus staat voor kracht

Iedereen vervult in zijn leven verschillende rollen. Je hebt de rol van vriend of vriendin, moeder, werknemer, ondernemer enzovoort. Om al die rollen goed te vervullen, helpt het om eerst die rollen eens voor jezelf op te schrijven. Veel stress en angst ontstaat in ons leven omdat we te weinig tijd besteden aan de rollen die voor ons het belangrijkst zijn.

Je rollen prioriteren

Er zijn veel momenten waarop we gedwongen worden om keuzes te maken tussen ons werk, het gezin of onze vrienden. Het is daarom belangrijk om door je lijst van rollen te gaan en een volgorde aan te brengen. Dus van belangrijk naar minst belangrijk. Met een geprioriteerde lijst kun jij betere keuzes maken in de hitte van het moment.

Beginnen met het eind voor ogen

Stephen Covey van de 7 Habits of Highly Effective people stelt voor je je eigen begrafenis voor te stellen. Een beetje macaber, ja, maar het is een zeer effectieve oefening. Stel je de aanwezige mensen voor. Wie zullen er zijn? Veel aanwezigen zullen waarschijnlijk de mensen zijn waarmee je in je verschillende rollen mee omgaat. Je vriend, je vrouw, je kinderen, je vrienden, je baas, je collega’s en je klanten.

Wat zou elk van hen over jou zeggen? Welke van jouw bijdragen zullen zij noemen? Welke herinneringen aan jou zullen ze delen? Hoe wil je dat ze je herinneren? Zou de 5-jarige “jij” trots zijn op de huidige “jij”? Stel dat je over 10 jaar een heel beroemd persoon bent. Wat denk je dat je hebt bereikt waardoor je beroemd bent geworden? Waar wil je bekend om staan?

Voorbeeld van mijn doel als partner

Ik wil dat mijn partner me herinnert als zorgzaam, geduldig en liefhebbend. Ik wil dat ze zegt dat ik haar elke dag aan het lachen heb gemaakt. Ik wil dat ze alle leuke avonturen onthoudt die we samen hebben gedaan en die stille momenten waarop we gewoon op de bank hebben rondgehangen of een wandeling hebben gemaakt. Ik wil dat ze me herinnert als haar rots in alle moeilijke tijden. Ik wil dat ze zegt dat ik haar heb geholpen om haar leven mooi en magisch te maken.

Stap # 2: bepaal per rol je resultaten

Nu je jouw rollen hebt gedefinieerd, is het tijd om per rol je doelstellingen vast te stellen. Dit is de hoeksteen van het maken van een levensplan. Droom groot en wees heel eerlijk naar jezelf.

Zonder sterke doelen, voelen zul je jezelf snel verloren voelen. Rollen met duidelijk omschreven doelen stellen ons in staat om beslissingen te nemen die ons verrijken in plaats van verarmen. Maar hoe stel je de juiste doelen?

Je moet per rol weten wat je doel is, waar je wilt zijn, waar je nu bent en hoe je daar wilt komen. Schrijf op waarom die rol prioriteit verdient. Als je kinderen prioriteit hebben. Waarom hebben ze prioriteit? Als het je werk is, waarom heeft dit prioriteit?

Bepaal ook doelen voor jezelf

Veel van onze rollen zijn gericht op anderen. Maar om anderen goed te kunnen dienen, moet we ook zelf de touwtjes in handen houden. Daarom moet je ook denken over doelen die jezelf verder brengen. Schrijf voor jouw belangrijkste levensgebieden op wat je wilt bereiken.

Stap #3: Doelen per levensgebied

Er zijn negen verschillende gebieden waar je doelen in moet stellen. Het doel is echter niet om veel doelen te hebben, het doel is om de juiste doelen te hebben en slechts een paar doelen die je vooruit zullen helpen. Door het op negen gebieden te splitsen, krijgt u een beetje meer controle over uw doelen en de effectiviteit ervan. Laten we naar de negen verschillende gebieden kijken.

Doelen stellen per levensgebied

Zorg ervoor dat uw doelen specifiek zijn, zodat u kunt zien of u ze gaat bereiken of niet. Te veel mensen gaan “nou ik zal een betere vriend worden.” Oké, geweldig, maar hoe ziet dat eruit? Hoe ga je een betere vriend worden? Of ze zeggen: “Ik wil afvallen.” Geweldig, hoeveel gewicht wil je verliezen? Wees specifiek met deze doelen, zodat u kunt bedenken hoe u een plan kunt opstellen om deze doelen te bereiken.

Wat wil ik echt? Wat is de uitkomst waar ik op zoek ben? Wat is het specifieke meetbaar resultaat? Hoe preciezer, hoe sterker het is. Het maakt uit of je opschrijft:”Ik wil afvallen” en “Ik wil 15 kilo afvallen.” Schrijf achter de uitkomst waarom je het wil behalen. Wat is mijn doel? Wat zijn mijn redenen? Waarom is het niet voor mij een kwestie van “willen” maar “moeten”. Hoe meer emotionele lading je jouw doel geeft, hoe mee krachtiger je doel. Welke soort woorden triggeren jou om er helemaal voor te gaan. Wat motiveert jou echt om je doel te bereiken? Welke woorden maken je opgewonden? Laten we bijvoorbeeld zeggen dat je niet alleen wilt afvallen om je beter te voelen en meer energie te hebben. Je wilt er ook beter uitzien. Woorden die passen bij er goed uitzien zijn: sexy, aantrekkelijk. Als je dit soort woorden in je levensplan gebruikt, krijg je ook meer energie om je doelen te verwezenlijken.

Vragen stellen per levensgebied

Een van de belangrijkste lessen die ik heb geleerd uit het lezen van boeken, het interviewen van slimme mensen en het voeren van gesprekken met mijn mentoren, is dat vragen belangrijker zijn dan antwoorden.

Gezondheid

Is uw gezondheid uw doel in het leven aan het helpen of schaden? Goed eten en bewegen lost een groot deel van de problemen van de meeste mensen op, maar we kijken vaak in elke andere richting dan de voor de hand liggende.

Een gezond lichaam stelt je in staat om lang en vitaal te leven. Wat ga je doen om voor dit instrument te zorgen, deze tool die je hebt? Wat ga je doen om jezelf correct te voeden? Krijg de juiste rust, weet je, zodat je meer energie hebt, zodat je al die dingen kunt bereiken die je wilt bereiken? Het gaat over gezond zijn en je goed voelen aan het einde van elk jaar.

Sociaal

Met vrienden deel je de goede en slechte momenten. Dit zijn je vriendschappen, dit zijn je relaties buiten het gezin en dit is wat je sociaal gaat doen. Wil je meer tijd doorbrengen met je vrienden? Welke veranderingen je ook wilt aanbrengen in je sociale leven, zet ze in deze categorie.

Wat doe je om je relaties met vrienden en familie te versterken? Hoe worden jullie dichter bij hen en ontwikkel je sterkere banden? Hoe neem je de leiding om dingen beter te maken?

Familie

Van wie houd ik en heb ik ze de laatste tijd verteld of getoond?

Ga er niet vanuit dat je vrienden en familie weten hoe je je voelt – laat hen weten dat je om hen geeft. Het is vooral belangrijk omdat een Harvard-studie goede relaties heeft gevonden die de sleutel zijn tot geluk en duurzaamheid.

Vaak zetten mensen deze categorie en de gezinscategorie samen, maar deze twee gebieden moeten uit elkaar worden gehaald. Je romantische relatie is het belangrijkste en als die relatie gezond is, kan je gezinsrelatie gezonder zijn. Uw relatie met uw kinderen, uw relatie met uw uitgebreide familie draait allemaal om een eerst en vooral een gezonde, romantische relatie. Hier ga je je gezinsdoelen stellen. Wil je een beetje meer investeren in je voetbalcompetitie voor kinderen of meer tijd aan coaching besteden? Of wil je je uitgebreide familie zien, meer reizen maken of ervoor betalen om naar je toe te komen? U wilt een aantal doelen en een aantal dingen waaraan u werkt om uw familierelaties te verbeteren.

Familie zijn de mensen waar je als eerste naar toe gaat als je hulp nodig bent. Maar ook waar je alle mooie dingen mee in je leven viert.

Carrière of ondernemerschap

Wat is mijn definitie van succes?

“We hebben allemaal vooroordelen over succes: macht, roem, geld. Maar succes is niet beperkt tot deze dingen. Succes kan betekenen dat je gemoedsrust hebt, of in een omgeving bent die je talenten koestert.

“Je moet definiëren wat succes voor jou betekent. Dit doen kan uw gids zijn bij het nemen van beslissingen. “

Gebruik je jouw kracht?

Gebruik je je sterke punten en kracht?

Waar ben je goed in? Wat zijn de vaardigheden en talenten die aangeboren en uniek voor je zijn? Hoe vaak krijg je om deze sterke punten te gebruiken? Is je carrièrepad afgestemd op jouw positieve kwaliteiten?


Wat ga je doen in je bedrijf of carrière die het vooruit zal helpen? Deze categorie heeft waarschijnlijk het meeste aantal doelen. Het heeft waarschijnlijk meer doelen dan de andere gebieden, omdat het het enige gebied of een categorie is die zich bezighoudt met uw professionele leven.

gebied of een categorie is die zich bezighoudt met uw professionele leven.

Waarom sta ik ’s morgens op?

Wat is je doel? Je hebt misschien geen gemakkelijk antwoord, maar je hebt zeker een doel – en hoe eerder je het vindt, hoe eerder je al je energie kunt gaan inzetten voor het vervullen ervan.

 • Welke nieuwe dingen leer ik? Dit is het belangrijkste voor mij. Als ik het leer, heb ik het gevoel dat ik vooruit ga. Als ik vooruit ga, voel ik me goed.
 • Waar gaat mijn carrière naartoe? Je hebt een visie nodig. Als je er geen hebt – maak er dan een.
 • Hoe zinvol is mijn werk? Ik wil aan het eind van de dag tevreden zijn met mijn werk.
 • Hoe kan ik beter worden in wat ik doe? Wanneer u beter wordt in wat u doet, kunt u grotere impact hebben en grotere problemen oplossen. Dat geeft je meer voldoening. En ook meer inkomsten.

Onderneming

 1. Wat is het grootste pijnpunt dat onze klanten / klanten hebben? We lossen alleen actuele problemen op die andere mensen of bedrijven hebben.
 2. Wat is de ideale oplossing in de ogen van onze klanten / klanten? Geef mensen wat ze echt willen.
 3. Hoe kunnen we meer waarde weggeven zonder meer te vragen? Over-leveren.
 4. Waar kunnen we onze potentiële klanten / klanten bereiken? Ga waar je publiek is in plaats van het andersom te proberen.
 5. Hoe kunnen we onze kosten verlagen? We doen ons bedrijf altijd met lage kosten. We onderhandelen over de prijzen van alles, zelfs over eenvoudige dingen zoals kantoorbenodigdheden. Dat is beter voor ons en onze klanten.

Wat kan ik doen dat ik momenteel niet doe? Ik ben altijd op zoek naar dingen om te doen op kantoor en thuis. Dat is hoe je nieuwe dingen leert.

Spiritueel

Dit is dat innerlijke deel van jezelf. Dat is die diepe behoefte dat we allemaal deel moeten uitmaken van iets dat groter is dan onszelf, om een verschil te maken in de wereld, of om impact te maken. Dit zal voor iedereen anders zijn. Als je een christen bent, laat je christelijke geloof bepalen hoe je doelen op dit gebied stelt. Voor anderen, die misschien niet religieus zijn of een religie beoefenen, is dat oké. Misschien is het voor jou dat je wilt uitstappen en meer natuurwandelingen wilt maken of dat je meer uit wilt stappen en meer wilt mediteren of gewoon wat meer rust wilt hebben. Wat ook die ziel een deel van je voedt, leg een paar doelen neer.

Persoonlijke ontwikkeling

Wanneer is de laatste keer dat u buiten uw comfortzone bent gegaan?
Heb je het veilig gespeeld? Wanneer heb je voor het laatst een nieuwe vaardigheid geleerd waarmee je niet vertrouwd bent? Wanneer was de laatste keer dat je jezelf beweerde en je gedachten uitsprak toen je wist dat je iets belangrijks te zeggen had? Hoeveel heb je vandaag geleerd?Deze dagelijkse gewoonte is een goede gewoonte om vast te houden, zelfs als je verder gaat in je 30er jaren en daarna. Je doel moet zijn om elke dag iets nieuws te leren, zodat je kijk op de wereld voortdurend verandert.

Dit is jouw geest. Stel jezelf de vraag: hoe ga je beter worden in wie je bent? Hoe word je een betere echtgenoot, echtgenote, vader of moeder? Wat ga je doen om jezelf te laten groeien? Wat heb je nodig om te leren? Wat moet je lezen? Welke evenementen moet je bijwonen? Welke klassen moet je volgen? Stel een aantal doelen voor jezelf en concentreer je op “Hoe word ik een beter persoon? Wat ga ik doen om mezelf te laten groeien? “

 1. Wat is mijn prioriteit nummer 1 nu?
 2. Hoe kan ik mijn # 1 prioriteit sneller bereiken? Het gaat niet om ongeduldig zijn. Het gaat erom jezelf te dwingen creatieve manieren te bedenken om snellere resultaten te behalen.
 3. Welke taken moet ik stoppen? We verspillen allemaal tijd. Identificeer die taken en stop ermee.
 4. Welke taken stel ik uit? Gebruik de tijd die u opslaat door hiervoor de vorige vraag te beantwoorden. We vermijden allemaal belangrijke taken – dingen die we zouden moeten doen. Dingen die we vermijden.
 5. Welke vragen stel ik mezelf niet? Er zijn veel dingen in het universum die we niet weten dat we niet weten. Probeer dus altijd naar het onbekende te zoeken. Houd een open geest.

Er zijn veel vragen die ik mezelf niet stel. Daarom zal ik alles blijven onderzoeken – altijd.

Eén ding dat ik wel weet, is dat het leven meer betekenis heeft als je meer geeft. Daarom wil ik hiermee afsluiten:

 1. Hoe kan ik één persoon vandaag helpen?

Een eenvoudig gebaar is genoeg. Geef uw familielid een telefoontje. Moedig je vriend op. Begin met het helpen van de mensen in je leven. En vraag hen dan om het vooruit te betalen.

Zie je, het begint allemaal met vragen. Wees niet verbaasd als je alles krijgt wat je vraagt, zoals Maya Angelou ooit zei:

“Vraag wat je wilt en wees erop voorbereid om het te krijgen!”

Waaraan heb je een hekel?

Uitzoeken dat je wilt, kan moeilijk zijn. Uitzoeken wat je niet wilt en het vermijden, is gemakkelijker. Als je de meeste negativiteit uit je leven kunt afschudden, ben je op een goede plek.

Romantiek

Wat ga je doen om de romantiek terug te brengen in je relaties? Er is geen relatie die we hebben terwijl we op deze aarde zijn die belangrijker is dan een romantische relatie, dan die met onze partner, de persoon naar wie we keken en gingen “dit is de persoon die ik de rest van mijn leven wil doorbrengen met”. Dat is de belangrijkste relatie die je hebt, dus hoe ga je de romance houden en hoe ga je er wat plezier aan beleven?

Wat doe je met je liefdesleven? Behandel je degenen met wie je romantische interacties hebt eerlijk? Maak je jezelf open en kwetsbaar, neem je kansen, maar ben je niet tevreden en houd je je integriteit en eerlijk intact? Je komt op die leeftijd waar dit belangrijk voor je begint te worden.

Financiën

Wat wil je financieel bereiken? Wil je een huis kopen? Wilt u het bedrag dat u dit jaar bespaart, verhogen? Wil je wat schulden afbetalen? Studiefinanciering? Wat zijn enkele financiële doelen die je voor jezelf hebt?

Wat wil je financieel bereiken? Wil je een huis kopen? Wilt u het bedrag dat u dit jaar bespaart, verhogen? Wil je wat schulden afbetalen? Studiefinanciering? Wat zijn enkele financiële doelen die je voor jezelf hebt?

Ontspanning

Wat ga je doen voor de lol? Gaat u vakantie nemen? Ga je meedoen aan een hockeycompetitie? Voor anderen is het vakanties of weekends weg. Het is tijd voor vrienden. Wat het ook voor jou is, zet een aantal goals neer. Zeg “Wat wil ik dit jaar doen, dat zal leuk worden?” Skydiving? Delta vliegen? Surfen? Wat het ook is, leg het neer.

Wat doe je voor de lol? Ben je actief op zoek naar dingen om wekelijks te doen om je geest te bevrijden van de dagelijkse sleur en te leven in het moment? Sta jij jezelf toe plezier te hebben in je leven?

Vragen die je helpen jouw levens doel te vinden

Concrete doelen per levensgebied opschrijven

Bij het maken van doelen moet je erkennen dat je een heel persoon bent met een veelzijdig leven.

Nu dat je de 10 gebieden van het leven hebt geanalyseerd, is het tijd om een aantal doelen te stellen en ze aan te vallen! Concentreer u bij het analyseren van deze 10-gebieden van het leven elk kwartaal en maak 1-2 doelen die SLIM zijn en neem waarde versus inspanning in aanmerking.

Oké, dus nu zou je een behoorlijk lijst hebben van rollen en levensgebieden. Schrijf nu per levensgebied maximaal 5 doelen op waar je de komende 3 jaar op wilt concentreren. Houd er rekening mee dat dit grote doelen zijn, zoals het betalen van uw schuld of het starten van uw bedrijf of het publiceren van een boek.

Hoe stel je haalbare doelen?

Zorg ervoor dat je bij het maken van doelen slechts 1-2 doelen per 3 maanden aanvalt en zorg ervoor dat ze:

SMART- specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en op tijd gebaseerd.
De grootste waarde bieden voor de minste inspanning.

Babysteps

Wat zou je doen als je zes maanden te leven had?

Je kunt nu tijd besteden aan het doen waar je van houdt. Ik hou van schrijven, dus ik schrijf. Ik hou van leren, dus ik leer het. Ik heb een geweldige familie. Als ik rijk zou worden, zou ik misschien meer reizen, maar ik zou het grootste deel van mijn leven doorbrengen met mensen waar ik van hou en mijn passies nastreven.

Wat houdt het voor mij tegen?

“Wat is het belangrijkste dat u ervan weerhoudt om vooruit te komen en wie u kan helpen om de keten te doorbreken?”, Schrijft Vinita Punjabi.

Misschien is het een algemene faalangst; of misschien is het iets specifiekers en gemakkelijker te overzien, zoals het niet weten hoe een gedegen sollicitatiebrief te schrijven. Wat het ook is, het identificeren van het probleem zal je een stap dichter brengen bij het wegwerken ervan.

waar ben je bang voor? angsten zijn niet echt.

Waar ben je zo bang voor?

Ik ben bang om me als een fraudeur te voelen. Ik ben bang om afgewezen en beschaamd te worden. Ik ben bang voor onzekerheid. Ik ben bang voor risico’s.

En jij dan? Dat zijn waarschijnlijk de redenen waarom je verandering vermijdt, toch?

Wat is de eerste stap die u kunt nemen?

Weet je wat me blij zou maken?

Weekplanning / RPM

Bronnen:

 1. Hyatt, Daniel Harkavy, Living Forward: A Proven Plan to Stop Drifting and Get the Life You Want, Baker Publishing Group, 2016
 2. Stephen Covey, The 7 Habits of Highly Effective People, Free Press, 1989
 3. Anthony Robbins, Workbook for: Rapid Planning Method (RPM)
Hoe je een levensplan in 5 simpele stappen maakt18 min read
9.3 (92.59%) 27 votes

Over de Auteur

Eva Van Elschot

Eva werkt voor een HR onderzoeksbedrijf en heeft journalistiek gestudeerd in Zwolle.

Vragen? Plaats je reactie!

Plaats een reactie