Home » Kennisbank » Levenskwaliteit

Levenskwaliteit

Tijdens onze geboorte kregen we geen handleiding voor het leven. In deze kennisbank kijken we wat onze “normale” levenskwaliteit is en hoe je een ontspannen leven kunt leiden.

Wat is levenskwaliteit?

Onze “normale” manier van leven is vaak in een toestand van subtiele onvrede. We hebben allerlei verlangens en zijn voortdurend bezig met het verbeteren van onze materiële en sociale omstandigheden. We veronderstellen iedere keer na het vervullen van die verlangen wel gelukkig of tevreden zullen zijn.

Een obsessieve manier van leven

Wanneer het ene verlangen vervult nog niet vervuld is, dient het volgende zich al weer aan. En deze manier van leven betekent in feite een best wel miserabel bestaan. Ongemerkt zijn we ons oorspronkelijk vermogen tot onbevangen, intens en totaal te genieten zoals baby’s dat doen verloren.

Een fundamentele keuze

Je kunt je afvragen. Wat maak ik belangrijker in mijn leven, mijn eindeloze innerlijke strijd om al die bezits- of zijns-doelen van straks of morgen? Die nog nooit iets aan mijn fundamentele onvrede hebben veranderd, of de positieve kwaliteit van mijn bestaan van moment tot moment?

Positief en ontspannen leven

Het is mijn ervaring, dat je kunt leren jezelf te bevrijden van al deze ellende, en je oorspronkelijke vermogen tot werkelijk vrij, intens en totaal genieten kunt terugvinden. Dat doe je door je eerst bewust te worden van die voortdurende gespannen en obsessieve toestand. Laat die gefrustreerde verlangens gewoon even los. Door wanneer al die verlangens opspelen hun in het moment totaal los te laten. Los te laten, door de kunst te leren in het moment de dingen te aanvaarden zoals zij zijn, te leren je mentaal te ontspannen, en te leren je totale aandacht te richten op al het reële en posi- tieve in je leven.

Wat is een ontspannen levenskwaliteit?

Een ontspannen levenskwaliteit is een leven van moment tot moment. Door je los te laten, door de kunst te leren in het moment de dingen te aanvaarden zoals zij zijn, te leren je mentaal te ontspannen, en te leren je totale aandacht te richten op al het reële en positieve in je leven.

Een toestand waarin je niets meer wilt, doch slechts een onbelangrijke keuze maakt wanneer de situatie dat vraagt. Je ervaart dat alles goed is zoals het zich voordoet. Je ontdekt een spontane mildheid bij jezelf, je bent vriendelijk van binnen, meegaand en ontspannender.

Levenskwaliteit
9.3 (93.33%) 3 votes