Home » Loopbaancoach

Loopbaancoach

 • Loop je vast in je werk? Ga je er met lood in je schoenen naartoe?
 • Wil jij weten welk werk bij jou past?
 • Dan past loopbaancoaching bij jou.

Wat is loopbaancoaching?

Een loopbaancoach is een ervaren professional die gewend is om te helpen met het vinden van antwoorden op moeilijke vragen op het gebied van werk en loopbaan.

Een loopbaancoach werkt samen met jou in gedachten oproepend en creatief proces dat je inspireert om je persoonlijke en professionele potentieel te maximaliseren. Coaches eren je als de expert in je leven en werk en geloven dat je creatief, vindingrijk en heel bent. Op deze basis rust de verantwoordelijkheid van de coach om:

hoe kan een loopbaancoach mij helpen?

Wanneer heb je een loopbaan coach nodig?

Loopbaan coach bij professionele ontwikkeling

De top 5 loopbaancoaches

Je denkt erover om naast je werk een studie op te gaan pakken. Deels omdat je het leuk vindt jezelf te blijven ontwikkelen maar ook om betere kansen te hebben op de arbeidsmarkt. Je wilt je positie verbeteren en je toekomst in eigen hand nemen. Maar welke opleidingen zijn er en wat kun je er precies mee? Wat past jou het beste en op welk gebieden liggen er nu en in de komende jaren de meeste kansen? 

loopbaancoach bij een carrièreswitch

Steeds vaker kwam het gevoel dat je ooit eens een carrièreswitch wilde gaan maken. Niet langer doorgaan met het werk dat je al jaren doet, wellicht ook weg uit de organisatie en de branche waar je nu al zo lang werkt. Echt een totaal andere richting kiezen voor de jaren die nog gaan komen. Nieuwe energie opdoen, weer uitgedaagd worden, jezelf in een andere omgeving opnieuw leren ontdekken. 

loopbaancoach bij een promotie

Er komt een kans voorbij op je werk, je kunt eventueel promotie maken. Maar nu zal je moeten opstaan, kenbaar maken dat jij de juiste man/vrouw bent voor die functie met het risico dat je het niet gaat worden. Kun je het überhaupt wel, zijn anderen niet beter dan jij? En wat te denken van het afbreukrisico als je het niet bent geworden. Hoe dan verder? 

loopbaancoach bij een arbeidsconflict

Er wordt je onrecht aangedaan, je bent terechtgekomen in een arbeidsconflict en in dit spanningsveld is het niet altijd makkelijk om je hoofd erbij te houden. Je wilt je baan niet kwijt maar kan toch ook niet overal mee eens zijn. Jouw stem moet ook gehoord worden. Andere zeggen niets maar zijn het wel met je een

loopbaancoach bij een ontslag / reintegratie

Is loopbaancoaching iets voor mij?

Iedereen, man of vrouw, jong of oud, die werkt of werken wil kan baat hebben bij loopbaanadvies of -coaching.  Iedereen heeft een coach nodig. Denk aan golf of ballet of schaakspelen. Je zult geen expert worden als je het de eerste keer probeert. Sterker nog, je kunt proberen en proberen, maar wordt misschien niet eens middelmatig! Is het managen van je carrière anders? De meeste mensen zijn niet voldoende opgeleid in het managen van hun loopbaan. Zelfs dan kunnen de meeste mensen zichzelf niet zien zoals anderen doen. Een coach helpt dus om je ambities in je loopbaan te realiseren. En ambitie, dat heeft een positieve insteek: je wil jezelf verbeteren, want je wil een volgende stap maken in je loopbaan. 

10 redenen om een loopbaancoach te nemen

 1. Op zoek naar een nieuwe uitdaging in leven/werk.
  Werkgerelateerde burn-out.
  Zelfvertrouwen, timemanagement, voor mezelf opkomen.
  Stress door dreigend ontslag.
  Competenties in kaart brengen.
  Moeite ondervinden bij het solliciteren.
  Moeite met focussen.
  Rijk willen worden van talenten.
  Leiderspositie, door duidelijker/assertiever communiceren.
  Missen van inspiratie en motivatie.
  Ik durf niet de leiding te nemen.
  Niet lekker in hun vel zitten.
  Geen voldoening meer vinden in baan vinden en niet weten wat ze wel willen.
  Mensen met een outplacement budget die graag begeleiding willen met het vervolg van hun loopbaan
  Quarterlifecrisis: net afgestudeerd of een aantal jaar aan het werk, wat wil ik?
  Werkzoekenden. Al tijden werkloos. Hulp met cv & sollicitatie nodig.
  Loopbaanadvisering / heroriëntatie.
  Psychische & lichamelijke klachten combi door stress. Ziekenhuis kan niet vinden wat het is bv.
  Managers die moeite hebben met communicatie bv. Wil graag bepaalde capaciteiten ontwikkelen.
  Mensen die life coaching willen om meer uit hun leven of werk te halen. Is dit alles? Gemotiveerd om te ontwikkelen.

Het proces van loopbaancoaching

stap 1: het intakegesprek

Het loopbaantraject begint met een uitgebreid intakegesprek. Tijdens dit gesprek worden de huidige situatie en de gewenste acties besproken. Op basis van jou behoefte kan de loopbaancoach een inschatting maken hoeveel gesprekken jij nodig bent. Dit kan variëren van 6 tot 8 gesprekken.

Stap 2: opdrachten uitvoeren

Tijdens een loopbaanadviestraject wordt je aan het werk gezet. Je doet een aantal huiswerkopdrachten, zoals het invullen van persoonlijkheid- en interesse testen.

Stap 3: doelstellingen

Door de ingevulde opdrachten krijgt de loopbaancoach een goed inzicht in wat jij kan en welke functie goed bij jou past. Aan de hand van deze inzichten maak je samen met je loopbaanadviseur een actieplan. In het actieplan staan concrete stappen die jij kunt nemen om je doelstellingen te bereiken.

De doelstellingen

De evaluatie

Een goede loopbaancoach begint met een grondig begrip van uw situatie en helpt u bij het definiëren van een specifieke uitkomst (of reeks van resultaten) die u wilt. Jij en je coach produceren dan doelen en een duidelijk pad om ze te bereiken. Je zult ook discussiëren over en werken aan barrières en obstakels (zowel intern als extern) die je ervan weerhouden om je doelen te bereiken. In een persoonlijk begeleidingstraject krijgt u vragen en opdrachten en komt u bijvoorbeeld wekelijks of tweewekelijks langs voor een gesprek. Tegenover uw investeringen in tijd en geld staat dat deze vorm van advisering het hoogste rendement heeft.

Afhankelijk van de grootte van uw doel, splitst u uw actieplan op in redelijke stappen voor elke week. U en uw coach zullen elkaar doorgaans wekelijks ontmoeten om uw vooruitgang te beoordelen, onderzoek te delen en richtlijnen te geven voor de doelstellingen van de komende weken.

Afhankelijk van de grootte van uw doel, splitst u uw actieplan op in redelijke stappen voor elke week. U en uw coach zullen elkaar doorgaans wekelijks ontmoeten om uw vooruitgang te beoordelen, onderzoek te delen en richtlijnen te geven voor de doelstellingen van de komende weken.

Coaching kan op veel verschillende manieren worden geleverd, maar het meest effectief is een-op-een coaching waarbij u zich in een ontspannen, besloten omgeving bevindt. Dit kan persoonlijk of op afstand via de telefoon of internet worden gedaan.

Een loopbaancoach helpt je bijvoorbeeld om inzicht te krijgen in wat goed gaat in je werk en hoe je dat nog verder kunt verbeteren. En inzicht is de eerste stap naar zelfverbetering.’

Maar, wil je echt een effectief resultaat behalen, dan zal het coachingstraject aan een aantal voorwaarden moeten voldoen. Zo moet je intrinsiek gemotiveerd zijn om je te ontwikkelen en moet er een helder leerdoel zijn. Want wil je je ambities realiseren, dan moet je natuurlijk wel wéten wat je ambities zijn.

Belangrijkste resultaten na een loopbaan traject

Loopbaan coaching thema’s

een loopbaan coach helpt jou met de volgende thema’s:

Hoe werkt een loopbaan coach?

 1. Persoonlijkheid! Wie ben ik, wat zijn mijn gedragsvoorkeuren?
 2. Potentie! Wat kan ik, wat zijn mijn talenten?
 3. Passie! Wat wil ik, waar word ik gelukkig van?

Op basis van de eerste 3 inzichten formuleert YellowBox samen met jou een

 1. Plan! Wat is mijn ultieme baan, en hoe ga ik dat bereiken?

En werken we aan een congruente en gefocuste

 1. Presentatie! Hoe presenteer ik mijzelf mondeling, schriftelijk, digitaal en fysiek zodanig, dat ik interessant ben voor de arbeidsmarkt.

Wat kost een loopbaancoach?

Frequentie

Belangrijkste thema’s loopbaancoaching


Vragen die je met een loopbaancoach kunt beantwoorden.

 • Hoe bereid ik me voor op een succesvolle overgang naar de volgende fase van mijn carrière?
 • Waar wil ik in 5 jaar in mijn carrière zijn? In 10 jaar? Wat is mijn plan?
 • Hoe kan ik klaar zijn wanneer een volgende niveau-positie beschikbaar komt?
 • Welke vaardigheden ontbreekt het om mijn volgende stap te zetten? Hoe pak ik dat gat aan?
 • Wat is mijn merk in mijn branche / bedrijf? Hoe moet ik mezelf nu identificeren, zodat ik erkend word voor mijn werk?
 • Hoe bouw ik relaties op en gebruik ik mijn netwerk nu zodat ik kan worden geïdentificeerd voor toekomstige kansen?
 • Hoe behandel ik een aantal werkstellingsdynamieken die me in mijn huidige positie lijken te houden?
 • Welke interne / externe barrières verhinderen dat ik vooruit ga?

Loopbaanadvies

Wat maakt een loopbaancoach goed?

Goede carrièrecoaches hebben certificeringen en gespecialiseerde trainingen. Relevante werkervaring die hij of zij verzamelde voordat hij coach werd, is ook wenselijk. Het belangrijkste is dat een goede loopbaancoach een gevestigde, geteste methodologie moet hebben die je coach gebruikt om je door de verschillende stadia van je carrière te leiden.

Hoe vind je de loopbaancoach die bij je past?

tip 1: kijk of je een klik hebt

Ga in ieder geval met twee coaches het gesprek aan, voor je een keuze maakt. In de meeste gevallen zul je best goed met een coach uit de voeten kunnen. Het is immers hun vak om je op je gemak te stellen en vooral ook goed te luisteren. Maar klikt het niet, dan kun je beter niet aan het traject beginnen.

tip 2: ga voor een specialist met ervaring

Sommige loopbaancoaches presenteren zich als alleskunners en profileren zich met tientallen specialismen op hun website, maar je kunt jezelf afvragen hoe realistisch dat is. Heb je last van van stress door werk of privé, praat dan eens met een stress of burnout specialist. Is het een fysieke of psychische beperking die het vinden of behouden van werk lastig maakt? Ook daar zijn specialisten voor te vinden.

Als je al een concrete loopbaanvraag hebt, of ergens mee worstelt, dan is de keuze relatief makkelijk. Ga op zoek naar een specialist op dat terrein


Loopbaancoaching is namelijk geen beschermd beroep. Dat vraagt van jou dus een kritische blik wanneer je op zoek bent naar iemand die je kan helpen je loopbaan te ontwikkelen.

Veelgestelde vragen over loopbaanadvies

Wat levert een loopbaan coach je op:

 • in 1 afspraak weet je wat je kunt doen om weer meer energie in je werk te krijgen
 • je hebt een rapport waarin staat beschreven wat je energie geeft en wat stress veroorzaakt op functie- en organisatie niveau.
 • je kwaliteiten en drijfveren zijn duidelijk
 • je hebt een concreet plan van aanpak wat je kunt gebruiken om in gesprek te gaan met leidinggevende of HR

Wat is jouw gouden tip om een loopbaancoach te vinden?

Hopelijk maken deze tips het iets makkelijker om een loopbaancoach te kiezen. Graag horen we wat je ervaringen zijn, ook als de tips voor jou niet blijken te werken. Of als je een gouden tip hebt die jou heeft geholpen de juiste coach te vinden.

vragen loopbaanadviseur

linkWat is re-integratie en wat is outplacement?

Wat is re-integratie en wat is outplacement?Gratis loopbaan tips

Tips voor je loopbaan:

psychologische zelftest

 • Met één van onze loopbaanadviseurs sta je er niet alleen voor.
 • Vragen over solliciteren, werk en loopbaan? Lees een boek. Ook boeken voor coaches.
 • Kort en bondig, digitaal en handig: de e-boeken van Loopbaanadvies.net over loopbaanadvies, solliciteren en outplacement. Slechts €5,95 per download.
 • Voorbeeld nodig van een sollicitatiebrief? Download hier een voorbeeld in Word dat je gemakkelijk zelf kunt invullen met jouw gegevens. Slechts €3,95!

Loopbaancoach
9 (90%) 4 votes